Pallontallaajat.net
Valikko

Englantilaista elämää ja hassuja tapoja

Heippa!

Koska tällä viikolla ei tapahtunut oikeestaan mitään kummallista, paitsi että otin itteeni niskasta kiinni avoimen yliopiston kurssien kanssa ja palautin jopa kaks esseetä, ajattelin tässä kaks päivää ennen Suomen lomaa vähän fiilistellä teillekin brittien outouksia, kummallisuuksia, vaarallisuuksia ja ällötyksiä, eli asioita jotka jaksaa päivä toisensa jälkeen yllättää ja kummastuttaa täällä. Ja koska opin viime viikolla, että koskaan ei sais käyttää don’t-sanaa, koska se on kauheen negatiivista, niin päätän heti rikkoo sääntöjä ja tehdä oikeen kunnon älä-listan. Ja ennenkun joku suuttuu, niin kyseessähän on siis vaan mun ihan oma subjektiivinen lista, ei ehdoton totuus tai edes ihan tosissaan tehty teksti. Ja sit ihan oikeesti, varsinkin nyt kevään reissuja suunnitellessa ja tästä listasta ja meijän kämpässä vieralleesta valtavasta tappajahämähäkistä huolimatta mun negatiivisuus alkaa olla kadonnu ja taidan oikeestaan tykätä Englannista, briteistä ja Bristolista aikas paljon 🙂

Laura Brittiläinen Älä-lista
1. Älä oleta oppivasi puolessa vuodessa mistä suunnasta autot tulee

Kuvittelen jatkuvasti, että oon jo oppinut hallitseen brittiläisen liikenteen ja suunnittelen kesän roadtrippejä vuokratulla autolla, koska kyllähän mää jo tiedän, että kaikki menee vaan simppelisti päinvastoin kun Suomessa ja liikenneympyrässä ajetaan väärään suuntaan. Kyllähän sitä puolessa vuodessa sopeutuu! Ja sitten koittaa aina se sateinen iltapäivä kun kävelen rättiväsyneenä töistä kotiin ja taas kerran melkein tapan itteni ja saan brittit kiehumaan raivosta, kun astelen muitta mutkitta kadulle tsekattuani, ettei sieltä suomalaisesta suunnasta tuu niitä autoja…

2. Älä oleta, että taloissa olisi järkevät eristykset ja lämmintä

Hei, talvihan on vaan kerran vuodessa, joten mitä sitä suotta esimerkiksi laittaa ikkunoihin kaksinkertaiset lasit tai tiivistää ikkunan pielet niin, ettei sisälläkin tuule. Ja hei, oishan se nyt ihan älytöntä suunnitella semmonen lämmityssysteemi, joka tuntee välimuotoja jääkylmän ja ahdistavan kuuman välillä. Tai miettikää vaikka semmosta hölmöö ideaa, että ois lämmitys, joka ois päällä jatkuvasti tai automaattisesti pitäs lämpötilan jossain tietyssä astemäärässä, eikä niin, että sitä tarvii jatkuvasti olla laittamassa päälle tai kiinni.

3. Älä ikinä ikinä ikinä katso brittiläisen vedenkeittimen sisälle

Brittiläinen musta tee maidon kanssa on ihanaa ja oon ittekkin oppinu lipittään sitä useemman kupin päivässä, mutta ne vedenkeittimet. Hyi hyi ja vielä kerran hyi. En tiedä mikä täällä on vikana, onko vedessä jotain mömmöö vai tuleeko se muovisista halppisvedenkeittimistä vai mistä, mutta ne keittimet näyttää sisältä ihan järkyttäviltä. Semmosta valkosta mömmöö joka puolella, eikä muuten lähde pesemällä. Nykyään laitan veden sinne keittimeen ilman että kurkkaan sisälle. Sitä mitä ei nää, ei oo olemassa, eks niin?

4. Älä oleta, että itsepalvelukassa olis jotenkin kätevämpi tai nopeempi

En ehkä vaan osaa, eikä ehkä moni muukaan vaan osaa, mutta useimmiten ne itsepalvelukassat oikeesti ei oo yhtään sen nopeempia kun jonottaa ihan oikeelle kassalle. Varsinkin jos ostaa alkoholia. Tai banaaneja, jotka pitää punnita. Tai unohtaa hanskat siihen vaa’alle, joka kattoo, että oikeesti skannaat kaikki tuotteet kassasta läpi… Oikee kassa on jopa nopeempi ja kassatädit ja -herrat on täällä supermukavia ja yleensä vielä pakkaakin ainakin osan ostoksista siinä samalla.

5. Älä ota kenkiä pois sisälle tullessa

Koska oishan se kurjaa, jos se muta jäis eteiseen ja jalat sais vähän hengittää. Eli siis eikun kengät jalassa sisälle ihan sujuvasti. Tarvittaessa, jos jostain kumman syystä omistat talvikengät, ne voi ehkä ottaa pois, mutta sitten voi ottaa vaikka balleriinat mukaan. Paitsi meijän kämpässä, koska minähän en pidä kenkiä sisällä, paitsi söpöjä primarkin kolmen punnan aamutohveleita.

6. Älä koskaan tilaa juotavaa vaan itsellesi

Tää on oikeesti kyllä varsin mukava tapa. Eli aina baarissa tiskille mennessä tilaa muillekkin samassa porukassa oleville tai ainakin kysy haluaako ne jotain. Kyllä ne tilit sitten joskus tasataan ja kun kaikki tilaa vuorollaan, niin homma pelittää. Ja baarimikko kiitää kun kaikki ei oo tiskillä ja maksa erikseen jokaista penceä.

7. Edelliseen liittyen, älä koskaan laske punnan päälle

Eli siis, ravintolassa se lasku tulee yleensä poikkeuksetta kaikille yhteisenä, ei siis jokaiselle omaa laskua. Ja se sitten jaetaan vaan kylmästi samankokosiin osiin, ei se oo niin justiinsa, mitä kukin söi tai mitä kenenkin ruoka tarkalleen maksoi. Tästä tykkään kanssa, vaikka tämmöselle suomalaiselle pennin laskijalle se oli vähän vaikeeta aluks… Ja niin, muista että alle vitosen ostoksia harvemmin voi maksaa kortilla. Tai taksia. Joissain pubeissa ei käy kortti ollenkaan. Ja kaikki on vaan helpompaa jos on edes vähän käteistä.

8. Älä arvostele sipsien roolia osana lounasta

Koska brittiläiseen lunch dealiin kuuluu pysyvästi, ikuisesti ja aina limsa, kolmioleipä kunnon majoneesilla ja pikkupussi ällöttäviä salt&vinegar-sipsejä. Ei siinä mitään, kyllä määki sipseistä tykkään (en niistä vinegar-sipseistä sentään!), mut sipsit lounaalla alkaa tuntua vähän vyötäröllä. Ei hyvä ei, pitänee vaihtaa ne siihen pieneen säälittävään sipsien vaihtoehtoon eli hedelmäpussiin, jossa on kolme palaa omenaa ja kolme viinirypälettä. Ja sitäpaitsi kyllähän peruna kuuluu joka aterialle, on se sitten ranskiksina, muusina tai sipseinä. Mutta ei keitettyinä perunoina, sehän olis ihan liian terveellistä, rasvatonta ja suolatonta briteille.

9. Älä luota britteihin

Ne on kauhian kohteliaita, mukavia ja herttasia, ja kohteliaisuus menee totuuden edelle. Siinä vaiheessa kun tuun töihin kaatosateessa meikit poskilla kurasissa vaatteissa, en jaksa oikeen jaksa uskoo sitä “you are sooo beautiful my darling”-puhetta ja semmoset soitellaan, nähtäillään ja mennään ulos joku päivä on vaan samanlainen osa heippojen sanomista kun kuulumisten kysyminen tervehtimistä. Eli niillä lauseilla ei tarkoteta mitään. Mutta piristäähän ne mieltä, ja ainakin tuntuu, että joku välittää, vaikkei oikeesti välitäkkään. Ja huomio turisteille. Britit auttaa kovin mielellään eksyneitä turisteja myös silloin kun niillä ei oo mitään hajua oikeesta suunnasta. Mutta pitäähän sitä aina jotain neuvoa!

10. Älä suotta ole ajoissa

Koska ei oo kukaan muukaan. Mää istun aina 10 minuuttia yksin kokoushuoneessa joka maanantai, kun tiimipalaverin pitäs alkaa kymmeneltä. Ja mä saavun paikalle viis yli. Ja aina ehtii tehdä kupin teetä, vaikka kuinka ois kiire ja varattu aika jonnekkin tai jotain muuta tärkeetä.

11. Älä kuvittele, että Englanti on osa Eurooppaa

Tää on mun mielestä ehkä parasta ikinä, kun britit puhuu jatkuvasti siitä, mitä siellä euroopassa tapahtuu ja kuinka me britit tehdään tää asia tällä ja tällä tavalla erilailla kun ne eurooppalaiset. Heh. Ja kun kerron EVS:n olevan eurooppalainen vaihto-ohjelma, multa on ihan tosissaan kysytty, että kuinkas britit sitten on mukana siinä…

12. Älä tee ruokaa alusta asti itse

Koska se on pirun kallista ja ihan ihme. Tällä puolieinekset (tai ihan täyseinekset) on se juttu, kuka sitä salaattinsa itse pilkkois tai tekis piirakkapohjan itse. Ainut poikkeus on liha, marinoitua lihaa ei meinaan tavallisesta kaupasta löydy. Niin ja oli kuulemma ihan käsittämätöntä, kun toin töihin ihan itse pikkukätösini tekemäni peruskinkkupiirakan, miten minä semmosen oon osannu tehdä! Noh, eihän siihen tarvittu kun jauhoja, vettä ja rasvaa pohjaan, täytteet ja kermaa ja juustoo päälle. Voihan totakin ihmeelliseks kutsua…

13. Älä unohda sitä yhtä pientä sanaa, joka sopii joka lauseeseen

Enpä oo saanu ikinä niin nyrpeitä katseita kun täällä alkuaikoina, kun se please ei istunut suomalaiseen suuhun ihan joka lauseessa. Nyt osaan jo toistaa yhden kaupareissun aikana sanat please, thank you ja sorry sen brittiläisen tuhat kertaa. Mutta harjottelua se vaati. Aluks on hyvä lähtee liikkeelle siitä, että hokee vaan tota rimpsua joka väliin, väitän meinaan, ettei noita sanoja voi täällä käyttää liikaa.

Että semmosta tänään. Seuraava postaus saapunee teijän luettavaks vasta Suomen reissun jälkeen, koska ajattelin jättää läppärin viettään lomaa tänne brittilään ja viettää lomani tavaten ihmisiä ihan livenä! 🙂 Heihei ja kohta nähdään Suomi!

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus