Pallontallaajat.net
Valikko

Sohvasurffailusta

Heippahei,

Ajattelin runoilla teille nyt muutaman sanan omista kokemuksistani couchsurfing:istä eli sohvasurffailusta, kun vähän jokaisella vastaantulijalla tuntuu olevan kysyttävää tai mielipidettä asiasta. Ja jälleen kerran puhun siis nyt vain ja ainoastaan omista kokemuksistani ja fiiliksistäni! Meillä oli taas viikonloppuna tupa täynnä surffareita, joten samalla pääsen kertomaan vähän viikonlopun kuulumisistanikin.

Mulle sohvasurffaaminen on lähinnä keino tutustua uusiin ihmisiin, nähdä uusia paikkoja ja kulttuureja ja tietysti majoittua ulkomailla tai miksei Suomessakin. Sohvasurffaamisen idea on siis se, että ihmiset ympäri maailmaa on tehny profiilin couchsurfing-sivulle, kertoo siellä itsestään ja tarjoutuu sitten päästämään muita ihmisiä kotiinsa sohvalle tai vierashuoneeseen nukkumaan ja viettämään aikaa ilman rahallista korvausta. Toisen sohvasurffarin luo majoittautuminen ei siis maksa mitään, mutta itse ainakin olen vähintäänkin ostanut vähän ruokaa tai vienyt suklaalevyn kiitokseksi majoittajalle. Mun mielestä tärkeintä ei kuitenkaan ole se, että näin saa helposti ilmaisen majapaikan, vaan se, että pääsee oikeasti näkemänä paikallista elämää ja saa paikallisen näkökulmaa paikkaan, jossa on reissaamassa.

Majoittauduin tämän supermukavan parin opiskelijakämpässä Kööpenhaminan reissulla viime keväänä.

Majoittaessani ihmisiä toivon myös surffareilta samaa asennetta, eli en tykkää majoittaa ihmisiä, jotka kertoo tulevansa illalla kymmeneltä ja lähtevänsä aamulla seiskalta tai lähettää vaan viestin, että ilmanen yöpaikka ois jees, pääseekö teille. Paljon mieluummin otan kylään ihmisiä, joitten kanssa on jotain yhteistä, jotka haluaa (tai osaa esittää haluavansa) saada irti muutakin kun ilmasen majapaikan. Viime viikonloppuna majoitettiin täällä kolme amerikkalaista tyttöä ja yksi aussi, jotka laitto heti ekassa viestissä, joka vaihdettiin, että olisi huippua, jos ehtisin näyttää heille kaupunkia ja että olisi kiva kokkailla yhdessä illalla ja jutella siitä, miten erilaista elämä on Amerikan ja Euroopan eri osissa. Tämmönen viesti herätti heti mielenkiinnon!

Meikä toisen Kööpenhaminalaisen hostin eteisessä kotiin lähdössä

Ja sitten se turvallisuusnäkökulma. Onhan se aika riskaa peliä ottaa tuntematon ihminen omaan kotiin nukkumaan, saati sitten mennä vieraan ihmisen kotiin vieraassa maassa. Ite oon kuitenkin sitä mieltä, että terve järki ja hyvä ihmistuntemus pelastaa paljon. En koskaan anna kenellekkään suoraan asuntoni osoitetta tai ilmesty kenenkään oven taakse, vaikka osoitteen saisinkin, vaan sovin treffit kahvilaan tai johonkin muuhun julkiseen paikkaan. Sanon myös suoraan viesteissä, että jos jommasta kummasta tuntuu, ettei toinen ihminen ole sitä, mitä internetin ihmeellisessä maailmassa kirjoitti, niin molemmilla on täysi oikeus sanoa “ei” koska vaan. Vieraassa kaupungissa ollessani selvitän myös aina lähimmän hostellin, jos joku menee pieleen ja toisaalta omille vierailleni olen luvannut näyttää lähimmän hostellin, jos heistä tuntuu, että mä en oo semmonen kuin he odottivat tai musta tuntuu, että noita ihmisiä en kämppääni halua. Tämmöset tilanteet kuitenkin saa aika hyvin varmasti vältettyä, kun tutustuu toisen ihmisen profiiliin huolella ja lukee heille jätetyt suositukset, eli tekstit, joissa edelliset majoittajat ja surffarit kertoo kokemuksistaan kyseisen tyypin kanssa. Ja tietty aina surffatessani tai majoittaessani ihmisiä kerron jollekkin kaverille, missä meen ja pyydän niitä soitteleen, jos en laita viestiä, että kaikki on ok. Näitä varakeinoja mun ei kuitenkaan ikinä oo tarvinnu käyttää, vaan asiat on menny mitä hienoiten!

Rento leffailta jouluna kylässä olleiden surffareitten kanssa

Mitä sitten touhuttiin esim. tänä viikonloppuna surffareitten kanssa. Amerikkalaiset tytöt ja heidän australialainen ystävänsä saapuivat Bristolin linja-autoasemalle perjantai-iltana ja menin vastaan sinne. Rupateltiin hetki asemalla ja lähdettiin siitä kämpille, koska kaikki vaikutti iloisilta siitä, millaisia tyyppejä oli vastassa. Käytiin illalla vielä yksillä ja sitten laitettiin olkkarin lattialle kahden hengen puhallettava patja ja kaks sai varata paikat sohvilta. Taioin tytöille myös petivaatteet jostain kaappien kätköistä.

Lauantaina oltiin sovittu, että he menee tutustumaan Bathiin, koska mun oli pakko saada vähän opiskeltuakin viikonloppuna (heh, arvatkaa sainko….). Tytöt oli jo lähteny kun heräsin ja pedanneet patjat sun muut olkkarin nurkkaan ja jättäneet lapun, jossa kertoivat koska ne on tulossa takas ja puhelinnumerot, joista saan ne kiinni. Iltapäivällä kävin hakemassa linja-autoasemalta vielä kaks sohvasurffaria lisää, tytöt heitti vaan kamat tänne ja lähtivät myös kiertelemään kaupunkia kun mää edelleenkin jatkoin epätoivoista opiskelun yrittämistä…

Illalle oltiin sovittu, että nähdään kuuden seiskan aikaan, ja seiskan jälkeen Bathissa olleet tytöt tulivatkin täysien ruokakassien kanssa takas ja alettiin kaikki seitsemän ihmistä kokkaileen yhdessä keittiössä. Hyvä ruoka saatiin kuitenkin aikaan keittiön ruuhkasta ja haarukoiden liian vähäisestä määrästä huolimatta. Suunnitelma oli lähteä vielä tutustumaan Bristolin yöelämään, mutta viihdyttiin olohuoneen sohvilla jutellen niin hyvin, että tajuttiin vasta puolen yön aikaan, että kello on jo niin paljon. Oli mukavaa kuulla toisten reissuista ja elämästä ja opin taas vaikka mitä uutta ja reissukuume senkun kasvaa 🙂 Ja toivottavasti se yks niistä amerikkalaisista tytöistä myös oppi, että ei, Suomi ei oo lähelläkään Uutta-Seelantia.

Sunnuntaina kaikki lähti jo ajoissa liikenteeseen, vaikka osa jättikin tavarat vielä tänne ja haki ne vasta just ennen bussin lähtöä illalla. Oli huippu viikonloppu ja kiva taas tutustua uusiin ihmisiin!

Toivottavasti tällä tekstillä saan jonkun muunkin kannustettua surffailemaan tai majoittamaan ihmisiä, mukana on meinaan ihmisiä ihan laidasta laitaan, itse olen toivottavasti Belfastissa majoittumassa yksinhuoltajaäidin ja hänen kolmen lapsensa luokse, eli ei kaikki oo tämmösiä parikymppisiä reissaajia!

Ja kysykää, jos on jotain kysyttävää surffailuista, koitan vastata jos osaan!

Ulkona saksalaisten sohvasurffareitten kanssa viime syksynä

Näihin kuviin ja tunnelmiin, hyvää yötä 🙂

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus