Pallontallaajat.net
Valikko

Mielipiteitä maailmalle!

Heippa!

Mulla on ihan selvästi nyt liikaa vapaa-aikaa, kun ei oo mitään reissua tälle viikonlopulle, täällä sataa selvästi liikaa vettä ja avoimen yliopiston esseidenkin deadlinet on vielä ihan liian kaukana, eli päätin päivittää jo kolmannen kerran tällä viikolla blogiani ja päätin myös normiblogilinjastani poiketen tarttua muutamaan videoon, jotka on ainakin mussa ja myös mediassa herättänyt mielipiteitä ja ajatuksia. Jos tulevan terkkarin ajatukset ja paasaukset ei kiinnosta, niin kannattaa skipata tää postaus, mutta jos ajanhermolla pysyminen ja mun avautumiset kiinnostaa, niin aiheina tänään siis Robin ja uusi kesäkumibiisi, uusi lastensairaala-hanke ja Lohtu-video ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä Punaisen Ristin yleiskokouksessa inhimillinen kädenojennus-palkinnonkin saanut Olen suomalainen-video!

Alotetaan uusimmasta videosta eli Robbarista!

Ylex:n ja Suomen Punaisen Ristin kesän 2014 kesäkumibiisin sai tänä vuonna kunnian tehdä suomalaisten teinityttöjen ikioma idoli, melkein kuustoistakesäinen Robin ja johan tämä valinta sai median ja monet aikuiset kohisemaan. “Herranjumala, miten kondomeista voi laulaa noin nuori poika”, “Tämä on suorastaan kuvottavaa” ja “Eihän tuon ikäiset vielä muutakun kikattele ihastuksen kävellessä ohi” kommentit täytti iltalehden sivuja.

Tottahan se on, että Suomen lain puitteissa Robin on vielä muutaman kuukauden suojaikärajan alapuolella ja valtion määritelmien mukaan liian nuori harrastamaan seksiä, mutta hei haloo, herätys pahvit, ei ne viistoistakesäset ja kohta kuustoistakesäset enää ihan niin viattomia oo, sano lakikirja mitä tahansa. Suomessa seksielämä aloitetaan yleensä toisen asteen koulutuksen alkupuolella, mutta jo yli neljäsosalla yläasteen yhdeksäsluokkalaisista on se jännittävä eka kerta takana (lähde väestöliitto). Ja tähän kun yhdistetään se totuus, että se tieto ja taito käyttää kondomia ja ottaa vastuu omasta käytöksestä pitäisi olla hallussa jo hyvissä ajoin ennen sitä ekaa kertaa, niin musta Robin ei oo yhtään liian nuori herättämään keskustelua aiheesta ja laulamaan kondomin käytöstä ja turvallisesta seksistä positiivisessa ja kuitenkin vielä mun mielestä aika viattomassa laulussa!

Onneksi Suomessa tilanne ei oo ihan niin paha kun täällä Englannissa, mutta töitten kautta oon kyllä hyvin nähny täällä, mitä tapahtuu, jos seksistä ei puhuta, sitä paheksutaan ja siitä tehdään jotain jännittävää, suurta ja ennenkaikkea kiellettyä. Ei ne nuoret noilla toimilla odottele avioliittoon ja käyttäydy kun siveydensipulit vaan nimenomaan lähtee tutustumaan kiellettyyn hedelmään entistä aikasemmin ja entistä huonommilla taidoilla ja tiedoilla ja siitäkös klamydiatilastot ja teiniraskauksien määrät pääsevät nousukiitoon.

Eli mun mielestä hyvä Robin ja hyvä Ylex:n ja SPR:n kesäkumikamppanja, teette juurikin oikeeta ja tarpeellista työtä nuorille sopivalla tavalla ilman paasausta ja pelottelua!

Ja sitten seuraavaan videoon eli Lastensairaala 2017 kampanjan Lohtu-videoon!

Ensimmäisenä, ei voi olla totta, miten tää video saa vieläkin mulle kylmät väreet ja kyyneleen silmäkulmaan, ihan mahdottoman upea video, biisi ja sanat.

Mutta se ei ollu ainut asia, mitä halusin teille sanoa tosta videosta. Tästäkin kampanjasta media on kohissut ihan kiitettävästi. On kohuttu siitä, miten lastensairaala voidaan rahoittaa lahjoitusrahoilla, miksi vaikkapa mielenterveyspotilaat tai vanhukset tai päihdekuntoutujat tai diabeetikot tai tai ja tai ei saa samanlaista huomiota ja miksi julkkikset innostuu tämmösestä ja miksi sairaala tulee Helsinkiin, eikä Ouluun tai Kouvolaan tai Kokkolaan tai Utsjoelle jne. Olen itsekkin sitä mieltä, että kaikkien pitäisi saada apua tasavertaisesti ja olla terveydenhuollon edessä tasa-arvoisia ja todellakin uuden lastensairaalan rakentaminen pitäisi olla täysin valtion homma, mutta taas tullaan siihen mutta-kohtaan.

Suomen valtio on kyllä luvannut uuden lastensairaalan rakentaa, mutta se on iso sijoitus ja pelkällä valtion budjetilla sen rakentaminen sijoittuu ehkä siihen aikaan, kun mäkin elelen jo jossain vanhainkodissa. Nää pienet lapset, jotka hoitoo tarvitsee, tarvitsee kuitenkin niitä uusia tiloja nyt, eikä viidenkymmenen vuoden päästä. Ja oikeesti, vaikka mun mielestä jokainen potilas tarvitsee ja ansaitsee ehjät, toimivat, tilavat ja tarkoitukseen sopivat tilat, uskallan kuitenkin sanoa, että ne viattomat pikkupotilaat, jotka on niin vakavasti sairaita, että he tarvitsevat hoitoa lastensairaalassa, tarvitsee niitä hyviä tiloja kaikista eniten. Ja paikanpäällä itse käymättä uskallan sanoa, että 1940-luvulla rakennetut tilat eivät enää ihan vastaa tämänpäivän vaatimuksia ja tarpeita

Miksi sitten sairaala tehdään Helsinkiin, eikä muualle tai miksi lastensairaalan tarjoamia palveluita ei hajauteta eri yliopistollisiin sairaaloihin? Toki iso osa lasten sairaalahoidosta tapahtuu jo nyt yliopistollisissa sairaaloissa ja mahdollisimman lähellä lapsen kotia, mutta koska jumalankiitos todella vakavasti sairaita lapsia ei ole ihan joka kylässä, niin on hoitoa pakko keskittää. Esimerkiksi lapsille tehtävien vaativien leikkauksien keskittäminen yhteen sairaalaan mahdollistaa sen, että hoitajat ja lääkärit pystyy ylläpitämään kädentaitojaan ja päivittämään tietojaan ihan eri tavalla kuin pienessä sairaalassa ja samaa leikkausta tehdä vain kerran kolmessa vuodessa. Näin saadaan aikaan parhaita asiantuntijoita ja mahdollisimman laadukasta hoitoa.

Mä itse olen ylpeä noista julkkiksista, jotka kampanjaan lähtivät mukaan ja tekevät työtä sen eteen, että uusi sairaala saataisiin mahdollisimman pian. Itsekkin laitoin pienen summan kampanjan tukemiseen ja toivottavasti joku teistäkin innostuu niin tekemään, ohjeet lahoitukseen löytyy täältä!

Ja sitten viimeinen, muttei mun mielestä yhtään vähäisin video näistä kolmesta eli vuoro Kansalaisille feat. Medborgareille

Tää onkin sitten jo vähän vanhempi video, mutta nousi mieleen, kun se sai Punaisen Ristin Inhimillinen kädenkosketus-palkinnon. Videon sanoma on siis yksinkertaisuudessaan se, että Suomi ei ole muuttumassa monikulttuuriseksi maaksi, vaan se on jo sitä ja se on rikkaus, jota medän pitäisi oppia arvostamaan. Videolla laulaa 12 ihmistä, joilla kaikilla on Suomen kansalaisuus ja jotka asuvat ja elävät Suomessa.

Poliittisen ilmapiirin kiristyessä Suomessa ja koko Euroopassa ja ns. kovien arvojen ollessa nousussa, tälläiset kampanjat ovat mielestäni erittäin tärkeitä ajatuksenherättäjiä. On uskomatonta, miten ahdasmielistä väkeä Suomeen voi mahtua, ja miten nopeasti Eurooppa on unohtanut miten kävi esimerkiksi toisen maailmansodan aikana, kun ihmisiä alettiin luokitella arvokkaisiin ja vähemmän arvokkaisiin ihmisiin? Eikö niistä opittu mitään? Työskenneltyäni nyt hetken pakolaisten parissa täällä Englannissa, uskon että kukaan noista ihmisistä ei tulisi Suomeen vain toimeentulotuen takia. Kukaan ei halua jättää kotimaataan, kukaan ei halua menettää kotiaan, perhettään, omaisuuttaan, historiaansa, omaa kulttuuriaan, ansaittua koulutusta, työtään, uraansa tai itserakennettua taloaan, jos ei ole pakko. Ja jos on pakko, suurin osa pakolaisista edelleenkin jää naapurimaihinsa, eli ei Suomeen. Ne muutamat, jotka pakenevat Euroopaan ja Suomeen, eivät tule tänne siksi, että tämä olisi heidän unelmansa, vaan koska on pakko ja tätä suomalaiset eivät tunnu ymmärtävän. On täysin eriasia lähteä vuodeksi ulkomaille, kuin joutua ennaltamääräämättömäksi ajaksi sinne ilman tahtoaan. On totta, ettei Suomi voi yksinään huolehtia koko maailmasta, mutta totta on myös se, että Suomi ja me sen kansalaisina voisimme tehdä paljon enemmän sen eteen, että jokaisella joka tänne tulee, vapaaehtoisesti tai tahtomattaan, on täällä hyvä ja turvallinen olla ja mahdollisuus olla osa yhteiskuntaa ja hyödyntää taitojaan ja tietojaan.

Tämmöstä paasausta täältä tänään ja kommenttiboksiin saa kommentoida niin paljon kun jaksaa, ois kiva, jos joku näistä ajatuksista herättäis jossakussa muussakin edes jotain ajatuksia 🙂

Terkuin,
Laura
Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus