Pallontallaajat.net
Valikko

Kuulumisia ensimmäisestä harjoittelupaikasta

Moikka!

Ensimmäinen viikko harkassa kohta takana ja ajattelinkin kertoilla nyt teille siitä, miltä lastenneuvolatoiminta näyttää täällä Keniassa näin yhden viikon kokemuksella. Jos terkkajutut ei kiinnosta, kannattaa skipata tämä postaus ja palailla blogin pariin loppuviikosta, kun toivottavasti saan jutut yleisistä kuulumisista ja edellisen viikonlopun menoista uima-altaineen ja hipposafareineen kirjoitettua valmiiksi.

DSC_0449

Terveyskeskuksen etupiha aamulla ennen ruuhkaa 

Meijän ensimmäinen harkkakuukausi täällä koostuu siis valtion ylläpitämän terveyskeskuksen neljästä eri yksiköstä, joissa jokaisessa ollaan viikko. Mun kohdalle ensimmäiseksi osui child welfare clinic eli lastenneuvola eli täkäläisittäin käytännössä lasten rokotusyksikkö. Tulevina viikkoina sijoituspaikkoina on sitten vielä family planning clinic  eli perhesuunnittelu- ja ehkäisyklinikalla, synnytysosasto (kyllä, täällä voi synnyttää terveyskeskuksessa) ja antenatal care clinic eli äitiysneuvola. Koitan joka osastolta kirjoitella jonkin sortin postauksen ihan oman oppimisen reflektoimiseksi ja sitä varten, jos siellä ruudun takana istuu joku tuleva kollega, jota kiinnostaa terveydenhoitajan työ Keniassa. Kun saadaan tämä harkka hoidettua, lomaillaan vähän ja sitten suuntana on ensin kyläyhteisö, joka koostuu ilmeisesti pääasiassa orvoista lapsista ja leskeksi jääneistä äideistä. Jonkinsortin lastenneuvola ja kouluterveydenhuolto tuolla pitäisi lapsille olla ja sinne menen sitten harkkaan. Viimeisenä suuntana on kunnallissairaala, jossa hoidetaan sellaiset odottavat äidit, synnytykset ja lapset, joiden terveys vaatii jollain tapaa erityistä seurantaa tai huomiota.

DSC_0451

Iso osa äitiys- ja lastenneuvolapalveluista on asiakkaille terveyskeskuksissa ilmaisia.

DSC_0476

Äitien ja lasten terveydenseurantaan käytettävä kirjanen, jonka jokainen äiti saa odotusaikana

Ensimmäiset päivät harkassa meni tällä viikolla yllä olevan äitiys- ja lastenneuvolakirjasen ja Kenian rokotusohjelman opetteluun. Tuo kirjanen on kyllä tosi toimivan oloinen ja sisältää tiedot äidin raskauden kulusta, synnytyksestä ja lapsen kasvusta, kehityksestä ja rokotteista, sekä lisäksi tosi paljon hyödyllistä tietoa vanhemmille esimerkiksi lapsen ravitsemuksesta, imettämisestä, siitä, milloin tulee hakeutua tarkempiin tutkimuksiin tai hoitoon, miten hoitaa lapsen ripulia kotona ja paljon muuta. Tuota kirjaa täytellään jokaisella terveyskeskuskäynnillä ja lisäksi toivotaan, että vanhemmat itse täyttäisivät sitä esimerkiksi lapsen kehityksen osalta, kun niitä ei tuolla neuvolassa pahemmin seurailla.

DSC_0468

Tässä meidän työpöytä ja ikkuna, jonka väleistä ryömii jos jonkinmoisia hämähäkkejä. Lisäksi kuvassa kolme niistä ainakin viidestä kirjasta, johon kirjataan asiakaskäyntejä.

Kenian rokotusohjelma on pääpiirteissään aika samantyyppinen kuin Suomessakin ja rokotukset on kaikille lapsille ilmaisia. Niitä saa sairaaloista, terveyskeskuksista ja lisäksi jokaisella terveyskeskuksella on työntekijöitä, jotka kiertävät kylissä ja esimerkiksi slummeissa rokottamassa lapsia, jotka eivät jostain syystä saavu vastaanotolle. Rokotuskattavuus ensimmäisten rokotuksien osalta täällä Kisumun alueella ainakin maan tilanteeseen nähden on hyvä, yli 80%, mutta laskee hurjaa vauhtia, mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa. Haasteena onkin saada rokotusohjelmat vietyä loppuun ja saada vanhemmat sitoutumaan käynteihin.

DSC_0457

Paikallinen rokotusohjelma muistutukseksi seinällä ja lisäksi kuvaukset siitä, millaisiin oireisiin ja tauteihin rokottamatta jättäminen voi mm. johtaa.

Lapset saavat täällä heti syntyessään tai kotisynnytyksen jälkeen tullessaan ensimmäistä kertaa vastaanotolle BCG-rokotteen ja ensimmäisen annoksen suun kautta annettavaa poliorokotetta. Sen jälkeen on kolme käyntiä 6vkon, 10vkon ja 14vkon iässä ja näillä kaikilla kerroilla lapsille annetaan suun kautta annettava poliorokote, paikallinen viitoisrokote (se on muuten Suomea vastaava, mutta polion tilalla on hepatiitti-B-rokote) pneumokokkirokote ja lisäksi suun kautta annettava rotarokote kahdella ensimmäisellä käynnillä. 9kk ja 18kk iässä kaikki lapset saavat tuhkarokkorokotteen (HIV-positiiviset kerran jo 6kk iässä) ja lisäksi kaikille lapsille annetaan puolen vuoden iästä eteenpäin 6kk välein viisivuotiaaksi asti a-vitamiinilisä tippoina suuhun ja matolääkitys vuoden iästä eteenpäin myös puolen vuoden välein kouluikään asti.

DSC_0470

Tältä näyttää rokotuspöytä, huomaa erityisesti kylmäkallejen luova käyttö rokotteiden viileänä pitämiseksi.

DSC_0473

Rokotepakastin ja pieniä kylmälaukkuja, joissa rokotteet tuodaan isolta sairaalalta terveyskeskukseen.

Kaikkia noita rokotteita olen päässyt antamaan siitä huolimatta, että tämä valkoinen naama tuntuu osan lapsista pelottavan itkun partaalle jo ennen neulan esiinottamista. Rokotustekniikka on täällä vähän erilainen kuin meille koulussa opetettu ja aseptiikka on noh, olematon. Oon sitten herättänyt yksinäni hämmennystä ja naureskelua paikallisissa hoitajissa kun oon kaivellut omaa käsidesipurkkia taskusta joka välissä. Ruiskut ja neulat tosin on onneksi sellaisia, että kun kerran tyhjentää ruiskun, sitä ei voi enää uudestaan käyttää, eli kaikille lapsille on tarjota steriilit pistovälineet. Lisäksi odottaville äideille ja 6vkon ikäisille vauvoille jaetaan ilmainen malariaverkko, joita olen myös päässyt jakamaan, kirjaamaan ja opettelemaan ja vähän myös opettamaan niiden käyttöä.

DSC_0462Isoin ero täällä onkin siinä, että kirjaaminen täällä on ihan hulluutta. Kaikki kirjataan käsin noin tuhanteen erilaiseen kirjaan, joista repeilee ja katoaa sivuja ja samat asiat joutuu kirjaamaan uudestaan ja uudestaan. Virheitä kirjaamisessa on paljon ja välillä ihmisten käsialoja on ihan mahdoton tulkita edes paikallisten hoitajien. Kuitenkin suurimman osan asiakkaista tiedot löytyy edes jostain ja äidit pitävät kyllä tosi hyvää huolta tuosta äitiys- ja lastenneuvolakirjasesta ja sieltä yleensä löytyykin pätevin ja ajantasaisin tieto, jos sitä on vaan jaksettu täyttää. Myös raportointityötä on paljon, koska ilmeisesti rokotusohjelmien seuranta Keniassa on tosi tarkkaa ja myös monet kansainväliset järjestöt vaativat toiminnasta hyviä raportteja.

DSC_0452

Kokonaisuudessaan viikko on ollut tosi opettavainen kyllä. Olen päässyt perehtymään Kenian rokotusohjelmaan oikein kunnolla, koska klinikalla ei oikeastaan muuta tehdä kuin rokotetaan, Lisäksi child welfare clinicalla ei ole ollut muita opiskelijoita, koska paikalliset opiskelijat hoitavat kasvun seurannan, joten myös ohjaus on ollut hyvää ja paljon on uskaltanut kysellä. Vähän kyllä kummastuttaa se, että klinikan nimi on child welfare clinic, kun eipä tuolla paljon muuhun puututa kuin rokottamiseen ja pituuden ja painon mittaamiseen. Olen päässyt myös treenaamaan kädentaitoja ja pienten lasten rokottamista ja siihen liittyvää vanhempien ohjaamista, mikä oli minulle ihan uusi juttu, joten ei voi kun sanoa, että olen vallan tyytyväinen ensimmäiseen viikkoon!

Kysykää ihmeessä, jos tulee jotain mieleen, vastailen parhaani mukaan ja palaillaan terkkateemoihin ens viikolla, kun olen päässyt tutustumaan family planning-maailmaan!

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

9 Kommentit

 • Vastaa Tuulia 3.3.2016 21:28

  Kuulostaa jännältä! Hyvä että käytät käsidesiä 😀

  • Vastaa Nimetön 3.3.2016 23:19

   Eikä miten mahtavalta kuullostaa!! Oikeastaan yllättävänkin toimivalta loppujen lopuksi. Ihana lukee täältä normi suomesta näitä, tsemiä sinne! 🙂

   • Vastaa Nimetön 3.3.2016 23:25

    T: Anna
    Ps. Oli muuten ensimmäinen kerta kun kommentoin blogia 😀 älkää siis muut hämmentykö näistä kommenteista.

    Pps. Kiva kun kirjoitat terkkajuttujakin, näin tulevana kollegana mukava lukea ja hyvä kun kerroit jo tekstin alussa mitä postaus pitää sisällään

    • Vastaa Laura 4.3.2016 16:19

     Jee hienosti kommentoitu Anna, melkein osasit 😀 Ja joo, meinasin aamulla vastata, että joo, kyllä tää yllättävän toimiva on, mutta tän päivän ruuhka todisti ettei tää nyt niin hienosti toimi, hoitajat mm. päätti jättää juttuja kirjaamatta koska oli kiire :DDDD

  • Vastaa Laura 4.3.2016 16:20

   Joo, yritän, tosin tänään jouduin kirjaamaan, enkä rokottaan, kun mun “käsidesillä leikkiminen” vei liikaa aikaa….

 • Vastaa Salla 4.3.2016 10:49

  Hyi mikä hipposafari! Pelottaa! Ja tsemppiä kirjailuihin hahaha :’D ps. hyvänväriset seinät siellä ja jotain kukkasia puussa? Oon jo aika kypsä talveen, voisin tarttua noihin viidensadan lippuihin Keniaan joita lentodiilit jatkuvasti tyrkyttää…

  • Vastaa Laura 4.3.2016 16:18

   Joo tänne vaan, sohvalle mahtuu! :))) Ja hipposafari oli ihan ok, tosin kyllä ne vähän pelotti ja seinät on minustakin kovin kivan väriset, jos ei niitä hämähäkkejä siellä kävelisi 😀

 • Vastaa Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 4.3.2016 11:11

  Onpas kiintoisaa lukea, miten Keniassa terveydenhuolto käytännön tasolla toimii! Haluatko siis kansainväliselle uralle terkkarina vai ootko siellä muuten vaan mielenkiinnosta? 🙂 Ite oon lähdössä Sambiaan “vaihto-opiskelemaan” eli gradututkimusta tekemään parin kuukauden päästä! Aiheena HIV-lääkeaineet ympäristössä ja virtsan lannoitekäytössä 😀

  • Vastaa Laura 4.3.2016 16:23

   Kiitos kommentista, koitan tosiaan mahdollisimman paljon tännekin avata Kenian terveydenhuoltoa ihan käytännössä. Ja joo, kyllä tuo kansainvälinen ura vähän houkuttelee valmistumisen jälkeen ja ehkä maisteriopinnotkin aiheesta. Ja mahtavaa, jäänkin seuraileen sun blogia, meilläkin kesän reissu toivottavasti poikkeaa Sambian suunnalla ja toi blogi kuullostaa tosi kiinnostavalta, hiv- ja seksuaaliterveysjutut kun on mun kiinnostuslistan melkein kärjessä!

  Jätä vastaus