Pallontallaajat.net
Valikko

Kenialaista perhesuunnittelua

Moikka!

Ja taas torstain kunniaksi terkka-aiheista postausta, eli kuulumisia tämä viikon harkkapaikasta Lumumba health centerin family planning-klinikalta, jossa vietin viikon community health-asioihin erikoistuvan sairaanhoitajan ohjauksessa.

DSC_0532DSC_0546

Ensimmäinen homma oli maanantaina alkaa perehtyä klinikan toiminnan perusteisiin. Kuten lastenneuvolassakin, isot linjat näytti olevan aika samanmoisia kuin Suomessakin, mutta kun lähdetään pureutumaan yksityiskohtiin, mennäänkin jo ihan eri kuvioissa kuin mihin Suomessa olen tottunut. Ensimmäisenä tehtävänä oli taas opetella käyttämään tällä klinikalla olevia vihkosia ja kirjoja, joihin kirjaillaan käynnin keskeisimmät asiat, eli kuka sai ja minkämoista ehkäisyä. Täytyy kyllä sanoa, että viime viikkoon verrattuna tää käsinkirjaus alkaa jo sujua ja tuolla ei ollu ihan niin montaa sataa kirjaa käytössä kuin lastenneuvolan puolella, joten sekin varmasti helpotti hommaa.

DSC_0544

Täällä perhesuunnitteluun tai ehkäisyneuvontaan hakeudutaan pääasiassa ensimmäisen lapsen saamisen jälkeen, koska esiaviollinen seksihän ei täällä kuulu kenenkään elämään, joten ennen avioliittoa ei ehkäisylle ole tarvetta (tähän vähän suhtaudun skeptisesti…) ja se ensimmäinen lapsi hankitaan sitten heti avioliiton alettua, eli suurinosa asiakkaista tuli lastenneuvolan 6vkon käynnin jälkeen käymään meillä, ettei nyt ihan heti tulisi uusia lapsia. Näin suomalaisen näkökulmasta olikin tosi hämmentävää, miten ihminen voi olla jo aikuinen, pitkässä parisuhteessa ollut äiti ja vasta ensimmäisen lapsen jälkeen kuulla ensimmäistä kertaa ehkäisyn mahdollisuuksista, kun Suomessa koulun myötä ainakin kondomin ja tavallisimpien ehkäisymuotojen pitäisi olla edes nimeltä tuttuja kaikille. Onneksi sentään muutama opiskelijakin nähtiin, joilla ei vielä lapsia ollut, halusivat hoitaa opinnot ensin loppuun ja halusivat siksi ehkäisyä.

DSC_0542

Ensimmäinen homma klinikalla oli ensin mittailla äitien paino ja verenpaine ja kartoittaa vähän aiempia ehkäisymenetelmiä ja sairaushistoriaa, jotta WHO:n taulukoista voitiin katsoa, mitkä ehkäisymuodot ovat kyseiselle äidille sopivia. Jos kyseessä ei ollut uusintakäynti, lähdettiin kaikkien kanssa liikkeelle kaikkien ehkäisymuotojen esittelystä. Aikalailla samat vaihtoehdot täällä on tarjolla kuin Suomessakin ja kaikki ehkäisy on ilmaista naisille. Kaiken ehkäisyneuvonnan, -ohjauksen ja esimerkiksi kierukoiden ja ehkäisyimplanttien laitot ja poistot tekee täällä hoitaja. Kondomi täällä ei juuri suosioita saa, vaikka se kaikille esiteltiin ensimmäisenä vaihtoehtona ja valitettavasti tämä näkyy siinä, että huomattava osa asiakkaista on HIV-positiivisia.

Ehdottomasti suosituin ehkäisymuoto täällä on ehkäisyinjektio, jonka vaikutus kestää sen 3kk. Kuulemma tämä vaihtoehto on suosituin, koska usein aviomiehet eivät lämpeä ajatukselle ehkäisystä ja saatavilla olevista vaihtoehdoista injektion voi hankkia ilman, että mies saa tietää tai voi mitenkään mitään huomata sitä ja toisaalta se on helppo lopettaa kohtuu nopeassa ajassa, jos haluaa saada lapsia. Injektion laittaminen lihakseen muuten sujui samaa rataa kuin Suomessakin ja pääsin niitä itsekin pistelemään, mutta pistopaikkana oli pakara ja koska täällä naiset usein on vähän kookkaampia, mietitytti kyllä välillä, meneekö pistos lihakseen vai rasvakudokseen… Neula myös työnnettiin juurta  myöten pakaraan, mikä tuntui itsestä vähän kummalliselta.

DSC_0550

Pillereitä löytyy minipillereitä ja yhdistelmäpillereitä ja suosituin yhdistelmäpilleri oli sellainen, jossa taukoviikolla on hormonia sisältävien pillereiden sijaan rautatabletteja korvaamaan kuukautisten aikana menetettyjä rautavarastoja, osaako joku sanoa, onko tällaisia Suomessa ollenkaan? Implantteja oli tarjolla kolmen ja viiden vuoden mallia, kuten Suomessakin ja näiden laittamiseen ja siinä avustamiseen perehtyminen oli kyllä antoisaa. Tosin implanttien poistaminen täällä vähän järkytti, koska vanhaa implanttia sörkittiin ulos käsivarresta ties millä joskus-ehkä-tuurilla steriloiduilla välineillä, joten en sitten tiedä, kuinka usein noihin jotain infektioita tulee. Laittamisessa sen sijaa ei niin isoja ongelmia ollut, koska asetin itsessään tulee valmiissa steriilissä pakkauksessa, joten tuo toimenpide useimmiten näytti menevän mun silmään ihan ok.

DSC_0533

Tässä pakkailtiin kamoja lähtemään steriloitavaksi synnytysosastolle

Kierukan laittoa pääsin viikon aikana seuraamaan useamman kerran ja avustamaan toimenpiteessä. Tässä kyllä taas steriiliyden puute vähän kauhistutti, mutta näppäriä hoitajat täällä kyllä ovat käsistään, homma näytti hoituvat nopeasti ja kivuttomasti. Hormonikierukkoja täällä ei ole tarjolla, vaan kuparikierukkaa tarjottiin vain lähinnä reilusti ylipainoisille ja niille, jotka eivät jostain syystä halunneet tai voineet ottaa hormonaalista ehkäisyä tai jotka tiesivät, että tuskin enää lapsia haluavat.

DSC_0557

Myös luonnollisiin ehkäisymenetelmiin pääsin perehtymään. Opettelin, kuinka kuvassa näkyvän helminauhan avulla voidaan laskea varmoja päiviä, jos kierto on säännöllinen ja kestää 26-32 päivää. Paikallisten hoitajien suhtautuminen luonnollisiin ehkäisymenetelmiin oli kuitenkin nihkeää, koska no, virheitä sattuu kaikille ja miehet on kuulemma hankala saada suostumaan kondomin käyttöön niinä ei-turvallisina päivinä. Tätäkin vaihtoehtoa kuitenkin kaikille tarjottiin. Toki myös sterilisaatio on täällä vaihtoehto, mutta sitä ei tuolla terveyskeskuksessa tarjota, eli siihen en päässyt sen enempää tutustumaan eikä ainakaan tällä viikolla ohjattu ketään sen pariin.

Kohdunkaulansyövän esiasteiden seulontaa pääsin näkemään kerran alkuviikosta, mutta en ehtinyt perehtymään siihen tarkemmin, koitan päästä näkemään prosessin vielä jossain uudestaan, koska äkkisilmäyksellä prosessi tikulla emättimeen työnnettävien etikkaan ja johonkin tutkimusaineeseen kostutettujen pumpulipallojen kanssa näytti kieltämättä kovin erikoiselta, mutta ilmeisesti pointti oli, että tuo aineyhdistelmä värjää muutokset kudoksessa ja näiden värimuutosten perusteella ihmiset ohjataan jatkohoitoon. Täältä löytyy Yhdysvaltain Cancer foundationin artikkeli aiheesta, ilmeisesti tuolla etikkaseulonnalla on mahdollisuuksia pelastaa tuhansia kehityvissä maissa eläviä naisia, joilla ei ole mahdollisuutta päästä papa-tutkimuksiin. Enpä tällaisestakaan olisi varmasti ikinä kuullut, jos en vaihtoon olisi lähtenyt, meille mahdollisuus papa-seulontoihin on kuitenkin niin itsestäänselvyys.

DSC_0547

Näin “hieman” ongelmana tuon ikkunan tutkimuspöydän vieressä, koska siitä kulki jatkuvasti väkeä ja mitään verhoja ei ollut tarjolla. Lisäksi työhuoneen ovea ei saanut kunnolla kiinni, joten se siittä potilaan intimiteetin suojaamisesta.

Ja viimeisenä, ei niin kivana kokemuksena kohtasin myös urani ensimmäisen ympärileikatun, eli rehellisesti sanottuna silvotun naisen. En uskaltanut asiaa sen kummemmin puheeksi ottaa, kun en tiennyt miten ohjaajani tähän olisi suhtautunut, kun jo paljon pinnallisemmalla tasolla käyty keskustelu naisten oikeuksista tuntui olevan haastaavaa. Mutta en ainakaan mitenkään aistinut, että tuo näky olisi hoitajille ollut mitenkään epänormaali asia. Leikkaus oli varmasti siis tehty jo useita vuosia sitten ja hyvin parantunut, mutta oli se karua nähdä se ja ajatella, miten, missä ja miksi ihmeessä joku haluaa tehdä toiselle ihmiselle niin.

DSC_0535

Mutta siis, välillä karuinekin kokemuksineen taas opettavainen viikko. Ehkäisyinjektioiden ja toimenpiteissä avustamisen lisäksi en päässyt juurikaan tällä viikolla itse tekemään, mutta keskustelujen seuraaminen ja varsinkin ehkäisyyn liittyvien arvokysymysten ja kulttuuriin liittyvien juttujen pohtiminen oli todella antoisaa. Oli mukava saada monenlaista näkökulmaa asioihin, kun meillä oli koko viikon huone täynnä väkeä, kun minun ja ohjaajani lisäksi klinikalla oli tällä viikolla myös yksi paikallinen opiskelija ja joku perhesuunnitteluun liittyvää tutkimusta tekevä mies, joka myös tulkkasi minulle swahiliksi käydyt keskustelut. Ei ollut siis turha viikko tämäkään!

Ensi viikolla suuntana onkin sitten äitiysneuvolamaailma, saa nähdä mitä siellä tulee vastaan…

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

5 Kommentit

 • Vastaa Essi 10.3.2016 21:39

  Mää näin tota etikkatouhua naisten polin harkassa – Suomessa sitä tehdään niinku papan jatkotutkimuksena ja loop-konisaation yhteydessä, et nähdään mikä pala otetaan pois. 🙂

  • Vastaa Laura 13.3.2016 17:55

   Okei, siistiä, emmä ollu tommoseen törmänny aiemmin ollenkaan, mut hyvä tietää, ettei tää oo mikään only in kenya-juttu 😀

   • Vastaa Essi 13.3.2016 20:45

    Joo tää ei nyt ollu sellanen, mutta kyllä niitä varmasti riittää 😀

 • Vastaa Sandra 11.3.2016 06:20

  Ei mitään kosketuspintaa postaukseen (paitsi nyt mitä itse tietää ehkäisystä), mutta oli mielenkiintoista lukea läpi. On varmasti opettavainen kokemus.

  • Vastaa Laura 13.3.2016 17:56

   Huippua, että näistä saa jotain irti muutkin kun luokkakaverit ja opettavainen tää reissu on todellakin ollu ainakin tähän asti 🙂

  Jätä vastaus