Pallontallaajat.net
Valikko

Tansanialaisen perheen arkielämään tutustumista Likambassa

Moro!

Matkustettiin viime viikolla kolme pitkää päivää Ruandasta Arushaan, Tansaniaan. Matka oli järkyttävän pitkä, tiet melkoisessa kunnossa ja netistä ei ollut apua yöpaikkojen etsimisessä, joten jouduttiin paikan päällä pitkien matkustuspäivien jälkeen hermo kireällä etsimään kylistä joku majatalo, missä nukkua yö. Rajan ylitys Tansaniaan meni kuitenkin mukavammin kuin mikään rajanylitys tähän mennessä, viisumit sai rajalta ja henkilökunta oli ystävällistä, ainoana vinkkinä vaan, että rajavyöhyke on tuhottoman leveä ja mäkinen, eli suosittelen ottamaan bodabodan Tansanian ja Ruandan toimistojen välillä, ettei tarvi tuskailla kamojen kanssa niin kuin me tehtiin.

P6020274 – kopio

Lopulta kuitenkin päästiin Arushaan, mutta jouduttiin vielä majoittumaan yöksi hostelliin, koska ei yhtään tiedetty, koska saavutaan kaupunkiin. Viime keskiviikkona kuitenkin vihdoin päästiin Tansanian reissun odotetuimpaan juttuun, eli tutustumaan perheeseen, joka majoitti meitä viimeisen viikon. Majoitus oltiin varattu Duara Travelsin kautta, joka järjestää perhemajoitusta kylissä, joihin muuten turistina ei varmasti tulisi mentyä. Duara on melko tuore suomalainen startup-yritys, johon itse törmäsin keväällä matkablogeja lueskellessani ja innostuin heti ajatuksesta ja oltiinkin ilmeisesti vasta toiset majoittujat Likamban kylässä.

P6020239

Ensin tavattiin Duaran paikalliset kontaktihenkilöt Doreen ja Suzzy, jotka olivat järkänneet kaiken valmiiksi meille. Juteltiin heti käytännön asioista heidän kanssaan ja sitten napattiin bodabodat kylään. Matka oli pitkä ja möykkyinen, mutta päästiin perille kaikkine kamoinemme ja maisemat oli jo matkalla upeat. Doreenin ja Suzzyn kanssa tutustuttiin perheeseen, lähialueeseen ja talon arkeen ja sitten jäätiinkin omillemme.

P6050334

Perhepotretti, reunoilla Mama ja Baba

Meitä majoittavaan perheeseen kuului perheen pomojen, Maman ja Baban lisäksi liuta heidän lapsiaan ja lapsenlapsiaan ja vieraitakin tuntuu ravaavan jatkuvasti. Perheestä vain Baba ja osa tyttäristä puhuu hieman englantia, mutta hyvin pärjättiin elekielellä ja muutamalla yhteisellä sanalla. Perhe on myös otti meidät mitä parhaiten mukaan talon askareisiin ja päästiin mm. lypsämään lehmiä, tekemään perinteisiä afrikkalaisia ruokia nuotiolla, hakemaan vettä kylän kaivolta, käymään karjamarkkinoilla, tutkimaan pelloilla viljeltäviä kasveja, osallistumaan perinteiseen sunnuntaikirkkoon, auttamaan lapsia läksyissä ja seuraamaan muita talon hommia.

P6020280P6020230P6030311P6070401P6020255P6020261

Mikään luksusmajoitus ei siis ole kyseessä ja tarkoituskin on se, että ollaan täällä enemmän perheenjäseninä kuin vieraina. Kuitenkin pieniä mukavuuksia on täälläkin tarjolla, meillä on Emilian kanssa oma huone, hyttysverkko ja joka ilta ollaan halutessamme saatu saavilliset kuumaa vettä peseytymiseen, mikä on kyllä ollut luksusta kylmien hostellisuihkujen jälkeen. Ruoka on ollut mainiota ja sitä on ollut tarjolla enemmän kuin tarpeeksi ja perinteisten ruokien rinnalla täällä on myös ihan tavallista leipää ja hedelmiä koko ajan tarjolla. Pullovettäkin perhe oli meille ostanut, mutta se ei liene tarkoitus, joten tuotiin myös omat juomavedet mukana.

P6030313P6030319

Yksi yö viettiin viikolla myös Arushassa Doreenin ja Suzzyn luona ja tutustuttiin kaupungin elämään. Emilia shoppaili läjän kankaita, joista saatiin vallan kohtuullisella hinnalla teetettyä mekkoja ja käytiin yhdessä syömässä ja elokuvissa. Tarkoitus oli lähteä tanssimaankin, mutta minä ja Emilia oltiin niin puhki, että päädyttiin nukkumaan ihan ennen aikojaan.

P6020308

Mt. Merun huippu perheen kotipihalta kuvattuna

P6020306

Naapurissa asuva perhe, joka olisi kuulemma mielellään myynyt meille tuon Emilian sylissä olevan vauvan….

En siis oikeastaan osaa sanoa juuri mitään negatiivista tästä konseptista, koska meille sattui ihan vallan loistava perhekin! Jos matkaatte siis Tansaniaan (ja lähitulevaisuudessa muihinkin maihin) niin tsekataa Duaran sivut, täällä on kyllä saanut ihan erilaisen kokemuksen, kun mitä viettämällä viikon perusbackpackerhostellissa olisi ikinä saanut. Ja erityinen kehu siitä, että vaikka jouduttiin muuttelemaan päivämääriä ainakin miljoona kertaa ja meidän puolelta oli kaikenmoista säätöä, niin Duaran niin suomalaiset kuin tansanialaisetkin kontaktit hoisivat homman hienosti ja joustavasti ja kaikki järjestyi! Nyt ollaan jo jatkettu matkaa ja lennetty etelä-Tansaniaan ja huomenna toivottavasti matka jatkuu sitten kohti Malawia!

P6020268

Täällä mikään kuorma ei ole liian iso mopon selässä kuljetettavaksi   P6070383 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

4 Kommentit

 • Vastaa Heini Musta 13.6.2016 08:32

  Mukava nähdä että reissunne on kulunut hyvin. Mahtava kokemus perheen keskellä , sai kokea normi arkea. Matkustaminen varmasti haastavaa ja väsyttäväää, mutta kaikki on kokemisen arvoista varmasti. Pitäkäähän toisistanne huolta ja nauttikaa 🙂 ps. Perheeltä terkkuja <3

 • Vastaa IKILOMALLA 14.7.2016 23:38

  Huikea kokemus! Olipa kiva lukea juuri tällainen tarina, koska itsellä on vastaava kokemus suunnitteilla ensi syksylle! Näyttää juuri sellaiselta mitä toivoimmekin!

  Kiva kuulla, että matkustaminen maassa on kohtuullisen helppoa ja että ihmiset ovat ystävällesiä.

  Voidaanko udella oliko talossa sähköä? Oliko kylässä nettiyhteyksiä/puhelimessa verkkoa (jos on paikallinen sim-kortti?)

  T. Titta ja Thomas

  • Vastaa Laura 15.7.2016 13:30

   Matkustaminen Itä-afrikassa on kyllä ikuinen härdelli, kaikkialle kyllä pääsee, mutta mistä, milloin ja millä hinnalla on välillä vähä hankalampi kysymys, mutta kaikki järjestyy kyllä täällä aina lopulta ja ihmiset on avuliaita 🙂

   Tuo sähköasia riipunee ihan paikasta, meidän perheelle oli aurinkokennoilla toimiva laturi, jossa sai kaikki pikkujutut kuten puhelimet ja kamerat ladattua, jos vaan usb-johto oli, mutta kunnon pistorasiaa ei ollut, eli läppäriä ei saatu ladattua. Meijän kotitalolla kuuluvuus paikallisella sim-kortilla oli tosi huono, mutta kun käveli pari sataa metriä viereisen mäen päälle niin löytyi ihan 3g-verkkokin 🙂

   Toivottavasti näistä on apua ja kyselkää ihmeessä lisää jos tulee jotain mieleen! Jään innolla odottamaan teijän kokemuksia 🙂

 • Vastaa Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 13.8.2016 09:51

  Nämä aidot kokemukset ovat matkailun parasta antia (nimenomaan matkailun, ei lomailun). Paikallisuuteen tutustuminen ja erilaisuuden ymmärtäminen ovat mulle tärkeitä teemoja reissatessa. Kyllä tällaiset kokemukset muuten myös muistuttavat, miten paljon meillä esimerkiksi täällä Suomessa on kaikkea ja kuinka helpoksi elämä on meille tehty. Duaran projekti on tosi hieno, oli kiva kuulla sun kokemus siitä! 🙂

 • Jätä vastaus