Pallontallaajat.net
Valikko

Stutthofin keskitysleiri – koskettava päiväretki Gdanskista

Moikka!

Aletaanpa vihdoin purkaa Puolan reissun saldoa tänne blogiinkin. Aloitetaan kevyesti jutut tästä reissun koskettavimmasta ja eniten ajatuksia herättäneestä kohteesta eli Stutthofin keskitysleiristä. Tehtiin sinne Gdanskista päiväretki ja voin suositella samaa muillekin Gdanskin matkalaisille, jotka kaipaavat reissulle muutakin sisältöä kuin edullista ruokaa ja pubeja.

Stutthof tuli tunnetuksi ensimmäisenä Saksan ulkopuolisena keskitysleirinä ja se toimi aikanaan sekä työleirinä, että tuhoamisleirinä ja valitettavasti myös useamman suomalaisen kohtalo oli päätyä juuri tänne leirille. Yhteensä leirille päätyi joidenkin arvioiden mukaan jopa 120 000 ihmistä ja heistä valitettavan moni koki viimeiset hetkensä leirin kaasukammiossa, pihalle hirtettynä tai ammuttuna tai tartuntataudin saaneena leirin sairaaloissa, joissa tarkoituksena ei ollutkaan parantaa ketään. Iso osa rakennuksista tuhottiin toisen maailman sodan lopulla, mutta joitakin rakennuksia ja tietysti valtavan leirialueen rakennuksien perustuksia on kuitenkin nähtävissä vielä laajalla alueella. Itse alueella vieraileminen ei maksa mitään, mutta jos haluaa virittäytyä tunnelmaan ja saada hieman taustatietoa alueesta katsomalla lyhyt elokuva leirin historiasta, siitä joutuu maksamaan vajaa euron, eli ei käytännössä mitään. Alueelta poistuttaessa on kuitenkin mahdollisuus lahjoittaa rahaa museolle.

Alueen kiertämiseen on hyvä varata ainakin pari tuntia. Hyytävän kylmästä kelistä johtuen me kierrettiin alue ehkä vähän alle tuossa ajassa, mutta jos kylmyys ei olisi pureutunut luihin ja ytimiin, olisi alueella varmasti voinut kiertää pidempäänkin. Valitettavasti läheskään kaikkia infotauluja ei ole käännetty englanniksi, mutta jos puolan tai saksan kieli sujuu, kannattaa aikaa varata jopa enemmän. Kannattaa varautua myös siihen, että ainakin minun kohdallani alueen kiertäminen sai henkisesti melko uuvuksiin, vaikkei kyseessä edes ollut ensimmäinen keskitysleirivierailuni. On vaan karua konkreettisesti nähdä ne paikat, joissa kaikki se hulluus on tapahtunut ja pohtia, miten ihminen voikaan olla julma toiselle ihmiselle.

Leirille pääsee helposti bussilla Gdanskista. Matkaan menee aikaa noin tunti suuntaansa ja bussilippu maksoi muutaman euron. Bussi numero 870 lähtee rautatieaseman takana sijaitsevalta bussiasemalta laituri 2:selta ja päätepysäkkinä lukee Krynica Morska. Busseja menee harvakseltaan näin talviaikaan, ei aina edes tunneittain, joten aikataulu kannattaa tsekata etukäteen, jottei joudu seisomaan ulkona odottamassa bussia turhan pitkään. Me mentiin paikalle 10:15 lähteneellä bussilla ja seuraava bussi olisi lähtenyt puolen päivän aikaan. Takaisin tulevien bussien aikataulut saatiin linja-autoaseman infosta. Mennessä kuskia kannattaa pyytää pysäyttämään museon kohdalla, mutta paikka on helppo huomata myös itse, koska ennen leiriä tien oikealla puolella on kyltti museosta. Talviaikaan museo on auki kasista kolmeen ja paikan päällä ei ole mitään paikkaa, josta ostaa syötävää tai juotavaa, joten pientä evästä kannattaa ehkä ottaa mukaan.

Nämä on kyllä niitä paikkoja, joita tuntuu olevan mahdotonta kuvata sanoin. Vakaasti olen kuitenkin sitä mieltä, että jokaisen tulisi edes kerran elämässä vierailla keskitysleirillä, jotta ei vaan kävisi niin hullusti, että unohdetaan kaikki toisesta maailmansodasta ja sen myötä ihmisen pahuudesta opittu ja ajaudutaan vielä samoille teille.

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

3 Kommentit

 • Vastaa Jussi Pelkonen 11.8.2018 03:11

  Hei!

  Vastaan noin puolentoista vuoden takaiseen blogitekstiisi nyt, koska kirjoitit retkestä, jonka teen itsekin noin parin kuukauden kuluttua.

  Vaimo kertoi, että matka Gdanskiin on tilattu. Vaimon pojan kaksipoikainen perhe lähtee mukaan.

  Noin neljän päivän matka menee näin: vaimoni viettää suuren osan ajasta pojanpoikiensa kanssa hotellin uima-altaalla ja sen välittömässä tiimellyksessä; vaimon poika lasten äidin kanssa kuljeskelee ympäri Gdanskia etsimässä kivoja ravintoloita ja shoppailumestoja.

  Kun minä innostuin matkasuunnitelmasta, etsin ensimmäiseksi sen keskitysleirin, joka on lähimpänä Gdanskia.

  Sinun blogisivustosi pomppasi ainakin melkein ensimmäisenä hakutuloksiin!

  Voin lähettää kuvia Gdanskista ja ympäristöstä, jos haluat. – Jos et halua, niin pidä seikkailumielesi korkealla!

 • Vastaa hanski 6.11.2019 21:23

  Jos sotahistoria kiinnostaa, Stutthof avaa tunnetta paremmin kuin mitkään valokuvakollaasit.. Seisopa polttouunin äärellä, niin 40-luvun kauheudet konkretisoituu karskillekin tyypille.

 • Vastaa Anna 7.11.2019 09:50

  Kiinnostaisi tietää paljon lippu tuonne Stutthofiin maksaa?

 • Jätä vastaus