Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Rajat Kiinni - vierailulla Serlachius-museossa Mäntässä - Kaiken maailman matkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Rajat Kiinni – vierailulla Serlachius-museossa Mäntässä

Moikka!

Postausten väli on taas venähtänyt, kun kiirettä on pitänyt! Työn alla on muutamakin postaus ja pian saatte kuulla ainakin mun ekasta talviyöstä ulkona ja suunnitelmista ensi syksylle, mutta sitä ennen haluaisin antaa pikku vinkin Tampereen lähimaastoon. Käytiin meinaan jo reilu kuukausi sitten vastaanottokeskuksen työporukalla tutustumassa Mäntässä sijaitsevan Gösta Serlachius-museon tarjontaan ja täytyy myöntää, että yllätyin, kuinka hieno, laaja ja ennenkaikkea kiinnostava museo olikaan kyseessä näin tällaisen yleensä perinteisiä museoita välttelevän matkailijankin näkökulmasta! Loistava päiväretkikohde Tampereelta siis ja en malta odottaa, että pääsen paikan päälle joskus kesälläkin, kun pääsee sisällä olevien näyttelyiden lisäksi kiertämään upeaa piha-aluetta ajan kanssa.

Näyttelyitä riitti tuolla koluttavaksi ja tutkittavaksi useamman tunnin ajaksi ja musta oli erityisen hienoa, miten eri tyyppisiä näyttelyitä museoon oli kerätty. Oli perinteistä suomalaista kuvataidetta, mediainstallaatioita, valokuvataidetta, veistoksia ja kaikkea mahdollista muuta, eli jokaiselle varmasti jotain omaan makuun sopivaa ja toisaalta sopivasti uusia elämyksiä. Lippujen kympin hintakaan (opiskelija 7e) ei päätä huimannut, koska Gösta Serlachiuksen museon lisäksi lipulla olisi päässyt tutustumaan vielä Mäntän keskustassa sijaitsevaan Gustaf Serlachiuksen museoon, jonne emme tällä kertaa edes ehtineet. Lisäksi autottoman mieltä lämmittää, että paikalle pääsee Tampereelta oman auton lisäksi myös päivittäin kulkevalla museobussilla. Meille oli museossa buukattu opastus, jonka johdolla kierrettiin ensin näyttelyt ja  sitten käytiin vielä omatoimisesti tutkimassa parhaat palat uusiksi. Ja oli meinaan osaava opas, joten suosittelen opastusta, varsinkin jos olette ryhmällä tai kesäaikaan liikenteessä, kun opastuksen hinnan saa joko jaettua porukan kesken tai kesällä osallistuttua ryhmäopastuksiin, joita on ilmeisesti turistiaikaan päivittäin.

Täytyy kuitenkin myöntää, että vaikka esimerkiksi kultakaudesta kertova näyttely, maisemakuvataidetta esittelevä näyttely, sekä tekstiä ja kuvataidetta yhdistävä Malli ja Hullu Kuvailija-näyttely olivat kaikki mielenkiintoisia, ennakko-odotusten mukaisesti eniten tunteita ja ajatuksia herätti Riiko Sakkisen Rajat Kiinni-näyttely, joka oikeastaan oli syy koko meidän työporukan reissulle. Aiheena pakolaisuus ja Euroopan niin sanottu pakolaiskriisi on meille vastaanottokeskuksen työntekijöille tietysti työn kautta jollakin tapaa jo tuttu ja läheinen, ehkä vähän herkkäkin aihe. Siksi oli erityisen mielenkiintoista nähdä, miten ammattitaiteilija oli lähestynyt meille asiakaiden kautta tutuiksi tulleita teemoja, joita myös media on käsitellyt vaikka ja mistä näkökulmista viime vuosina. Sakkinen kiersi  itse Euroopan rajoja vuonna 2016 ja perehtyi pakolaisteemaan yhdessä museon johtajan kanssa ja keräsi kaikesta näkemästään ja kokemastaan tämän näyttelyn. Näyttely on esillä museossa 7.1.2018 asti ja en voi kun suositella sen kiertämistä.

Näyttely kuvaa karusti, mutta hienosti esimerkiksi mainosten ja muiden mediasta tuttujen brändien teemoja aiheeseen yhdistellen pakolaisten kokemuksia ja matkaa Eurooppaan. Ylläolevat kengät ovat niitä kenkiä, joilla kiivetään niiden pienireikäisten aitojen yli, joihin ei kengän kärki mahdu sisälle ja jotka nykyään rajaavat Eurooppaa. Alla olevassa kuvassa on kuvattu lasten kellukeita, joitan myydään lautoille ahtautuville perheille pelastusvälineinä. Karua katsottavaa ja ajateltavaa mielenkiintoisella tavalla taiteen keinoin kuvattuna. Alla vielä kaksi lainausta taiteilijalta, jotka kuvaavat mielestäni hyvin näyttelyä, että koko Euroopan poliittista tilannetta ja sotkua tällä hetkellä.

”Jos joku vaatii Euroopan rajojen sulkemista, hän ei seuraa aikaansa. Rajamme on jo suljettu repivällä concertina-piikkilangalla. Kylmän sodan rautaesirippu oli leikkikalu verrattuna Euroopan nykyisiin raja-aitoihin”

“Haluan maailman, jossa ei ole rajoja ja jossa ihmiset saavat valita vapaasti asuinpaikkansa. Haluan maailman, jossa ihmisillä on oikeus muuttaa, mutta ennen kaikkea olla muuttamatta. Haluan maailman, jossa kenenkään ei tarvitse lähteä kotoaan sodan, väkivallan, vainon tai köyhyyden takia.”

Mitä ajatuksia näyttelyn teema teissä herättää? Lähtisitkö itse vaikka Tampereelta päiväreissulle kiertämään ja tutkimaan Serlachius-museon tarjontaa?

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

1 kommentti

  • Vastaa Jonna / Lempipaikkojani 6.4.2017 13:39

    Kiitos vinkistä! Mänttä kuuluu meillä jokaiseen kesään suksulaissyistä ja varmasti otan tämän mielenkiintoisen näyttelyn ohjelmaan seuraavalla visiitillä Mäntässä. Voin myös suositella Gustafin näyttelyyn tutustumista, on tosi onnistunut museokokemus ja hienoa modernia tekniikkaa. Kävin siellä 2 vuotta sitten.

  • Jätä vastaus