Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Täydellinen kamera matkalle mukaan- millä kameralla syntyvät tämän blogin kuvat? - Kaiken maailman matkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Täydellinen kamera matkalle mukaan- millä kameralla syntyvät tämän blogin kuvat?

Hyvän reissukameran löytäminen ei ole mikään maailman helpoin homma, varsinkaan, jos aikoo kuvata paljon reissun päällä ja haluaa, että kamera kulkee mukana jokaisessa seikkailussa ja vielä että jälkikin on hyvännäköistä. Multa on kyselty paljon, minkämoisella kamerakalustolla kuvaan blogiin otetut kuvat. Olen valokuvaajana vielä aivan täysin noviisi ja ensimmäisen peilittömän järkkärini hankinkin vasta reilu vuosi sitten Afrikasta palattuani. Siihen asti kamerana toimi jo vaikka kuinka vanha Olympuksen pokkari Tough TG820, joka on kulkenut matkassa oikeastaan koko blogiajan. Pois en ole tuota kameraa vieläkään heittänyt, vaan iskun- ja vedenkestävyyden ansioista se on edelleen ansainnut paikkansa vauhdikkaimmissa seikkailuissani, vaikka kuvanlaatu ei ehkä ihan enää vastaa toiveitani.

Mikä kamera kulkee siis aina matkassani?

Jos kännykkäkameraa ja tuota edellämainittua kaikenkestävää pokkaria ei lasketa, on aika esitellä se kamera, jolla 90% blogin kuvista on otettu. Kamerarunkonani toimii siis Olympuksen OM-D E-M10, johon olen ollut vallan tyytyväinen alusta asti. Päädyin aikanaan tuohon runkoon konsultoituani Rajalan myyjiä varmaan kyllästymiseen asti ja pohdittuani pitkään, millainen kamera olisi juuri minun tarpeisiini sopiva. Olympuksen rungon kohtuullisen edullinen hinta, hyvä tarjous ja pieni koko painoivat kuitenkin lopulta eniten valinnassa. Tärkeintä ehdottomasti oli se, että kamera olisi tarpeeksi pieni otettavaksi mukaan jokaiseen seikkailuun, koska hienoinkin kamera on ihan turha, jos se jää kotiin pölyttymään. Halusin kuitenkin myös kehittyä kuvaajana, joten pokkari ei enää ollut vaihtoehto ja toisaalta täysiverinen järkkäri tuntui liian kookkaalta kannettavaksi mukana kaikkialle.

Hankkiessani kameraa, sain sen mukana kittilinssin, eli Olympuksen oman M. Zuiko 14-42mm/f3,5-5,6 linssin ja saman sarjan 40-150mm/f4-5,6 zoomiputken. Nuo ovat kuitenkin satunnaista käyttöä lukuunottamatta jääneet melkolailla jo laukun pohjalle ja tilalle on tullut kaksi objektiivia, joista molempiin olen kyllä tykästynyt aivan valtavasti. Perus arkiputkena ja jokapaikan objektiivina minulla on Olympuksen kiinteä premium-sarjan 25mm/f1,8 objektiivi ja erityisesti luonto- ja maisemakuvausta varten Olympuksen pro-sarjan 7-14mm/f2,8 objektiivi. Noilla kahdella pärjää jo valtavan pitkälle ja noista alkuperäisistä objektiiveista kaivan jommankumman esiin lähinnä silloin, kun tarvii päästä vielä lähemmäs kohdetta. Molemmissa objektiiveissa on ainakin toistaiseksi riittänyt valovoimaa ja ominaisuuksia niin paljon, etten varmaan vieläkään saa kaikkea mahdollista irti noista putkista, joten opittavaa riittää!

Mitä muuta kuin kamera mulla on mukana kuvaillessa?

Kameran lisäksi mulla kulkee melkoisen usein mukana verkkokauppa.comista ostettu superhalpa jalusta, joka ei missään nimessä ole paras mahdollinen, mutta on ajanut ainakin toistaiseksi asiansa. Se on kevyt repussa ja niin kauan, kun ei tarvitse kuvata ihmisiä turhan läheltä, se on ihan kätevä. Ihmisiä kuvatessa ongelmaksi muodostuu lähinnä jalustan korkeus tai siis oikeastaan mataluus. Kamerahihnana toimii ihan loistava Peak Designin Slide ja lisäksi Pipo Silmillä-blogin inspiroimana hankin hiljattain Peak Designiltä myös tällaisen Capture Pro Clipin, jolla kameran saa superkätevästi repun tai rinkan hihnaan luotettavasti kiinni niin, ettei se heilu kaulassa ja paina niskaa vaeltaessa, mutta on kuitenkin kokoajan helposti käden ulottuvilla! Tuota voin meinaan lämmöllä suositella kaikille aktiivisesti kameran kanssa liikkuville! Lisäksi laukusta löytyy tietenkin aina vara-akku ja linssinpuhdistusvälineet.

Mitäs kuvaamisen jälkeen?

Kuvaamisen jälkeen pyöräytän valokuvat yleensä Lightroomin kautta ennen blogiin laittamista. Kuvankäsittelijänä olen aikamoisen aloittelija ja vähän hävettää myöntää, että tosi pitkään mun käsitys kuvankäsittelystä oli säätää hieman valotusta tuolla tietokoneen omalla ohjelmalla… Vähitellen kuitenkin tätäkin opettelen ja nyt on kulkaa paras hetki jakaa kommenttiboksiin kaikki hyvät tutoriaalivideot ja muut, joista voisin oppia vielä lisää! Viimeaikoina olen panostanut manuaaliasetusten opetteluun ja vaihtanut jpg-kuvista raw-kuviin, mutta edelleen kuvaan kuvat muodossa jpg+raw, koska tykkään välillä siirtää kuvia suoraan kamerasta puhelimeen superkätevän wifin kautta ja laittaa kuvia suoraan pienen VSCO-editoinnin jälkeen instagramiin.

Kuten varmasti huomasittekin, kamerakaluston suhteen olen luottanut Olympukseen ja en voisi olla tyytyväisempi. En usko, että merkkiä tulen ihan heti vaihtamaan, koska oikeastaan mitään valitettavaa ei vielä ole tullut vastaan. OM-D E-M10 on ollut täydellinen valinta ensimmäiseksi kameraksi pokkareiden jälkeen ja tarjoaa hurjasti mahdollisuuksia oppia ja kehittyä kuvaajana. Seuraavina haaveina lottovoiton iskiessä olisi saada kittilinssin tilalle joku suunnilleen vastaava putki paremmalla valovoimalla ja myös rungon uusiminen sääsuojatuksi ja vähän tehokkaammaksi on toiveissa jonain päivänä. Vielä jonkin aikaa kuitenkin varmasti pärjätään näillä varusteilla!

Millaisilla varusteilla te kuvailette ja mitkä on teille tärkeimmät ominaisuudet kamerassa?

-Artikkelin kuvat meikästä kameravärkkien kanssa Mikaelan käsialaa


Retkiäni voit seurata myös Facebookissa Kaiken Maailman Matkoja-blogin omalla sivulla ja Instagramissa nimimerkin @laurammus takana. Käyhän klikkaamassa myös nuo seurantaan, niin pysyt mukana seikkailuissani!

Edellinen viesti Seuraava viesti

2 Kommentit

  • Vastaa Meeri | Lapasesta lähti 11.9.2017 09:53

    Mulla on OM-D E-M5 ja siinä tuo klassikko 25mm f/1,8 sekä uutena hankintana 17mm f/1,8. Oon tykännyt Olympuksesta myös valtavasti ja toi setti riittää ainakin tällä hetkellä mainiosti meikäläisen tarpeisiin – ainoa mitä oon jäänyt kaipaamaan, on juurikin tuo E-M10:n wifisiirto. Kiva kuulla myös, millä vempaimilla muut kuvaa, samalla oppii itsekin uutta. 🙂

    • Vastaa Laura 13.9.2017 12:10

      Tuo OM-D E-M5 malli minuakin ihan hurjasti houkuttaisi ja uudessa mark2:sessa taitaa jo tuo wifi-ominaisuuskin olla, siitä en meinaan kyllä enää osaisi luopua, niin kätevää kun saa reissustakin kuvat suoraan instaan ilman että tarvii kaivaa läppäriä esiin! 🙂

    Jätä vastaus